Zalety produktu Corum® 502,4 SL
- mocny na chwasty
- selektywny dla rośliny uprawnej
- elastyczny w stosowaniu
- łatwy w użyciu
- zapewnia wysokie plony
Ogólne
Nazwa | Corum® 502,4 SL |
---|---|
Formulacja | Koncentrat rozpuszczalny w wodzie |
Substancja biologicznie czynna: | 480 g/l bentazon, 22,4 g/l imazamoks |
Dlaczego Corum® 502,4 SL?

Soja a chwasty
Od momentu kiełkowania zaczyna się walka roślin o wodę i składniki odżywcze. Wygra ta, która jest szybsza i silniejsza od innych. Ponieważ soja w okresie początkowym rozwija się powoli, jej pozycja w stosunku do chwastów jest wtedy słaba. Chwasty mogą spowodować straty, z których najważniejszą jest niższy plon soi. Ponadto utrudniają one zbiory. Musimy zatem od samego początku wspierać soję w walce z chwastami.
Chwasty mogą kiełkować razem z soją lub długo po niej, poza tym ich wrażliwość na herbicydy może znacząco się różnić. Dodatkowo przy suchej pogodzie grubsza warstwa woskowa liści chwastów może utrudnić wchłanianie substancji czynnej herbicydu. Dotyczy to zwłaszcza chwastów trudnych do zwalczania, takich jak komosa biała i samosiewy rzepaku. Nie mniejsze zagrożenie stanowią dla soi chwasty takie jak: rdest ptasi, jasnota różowa i purpurowa czy tasznik pospolity.
Chwasty w grochu
Zachwaszczeniu plantacji grochu sprzyja jego początkowy powolny rozwój. Podobnie jak w przypadku soi, rośliny trzeba wspierać od samego początku rozwoju roślin lub nawet już przed nim – między innymi poprzez wykonanie w pierwszej kolejności zabiegów doglebowych celem opóźnienia wschdów pierwszych chwastów.
Corum® 502,4 SL jako ochrona chemiczna po wschodach grochu jest rozwiązaniem w zwalczaniu chwastów dwuliściennych i chwastnicę jednostronną. Przed rozpoczęciem zabiegu odchwaszczającego, należy więc wykonać lustrację pola pod kątem występowania bodziszka drobnego, chabra bławatka, fiołka polnego, gwiazdnicy pospolitej czy maruny bezwonnej.
Bób wolny od chwastów
Uprawy bobu są narażone na zachwaszczenie głównie w okresie wschodów. W tym okresie należy szczególnie zadbać o uwolnienie roślin od konkurencji chwastów. W przeciwnym wypadku w bobie mogą pojawiać się objawy niedoboru składników pokarmowych, rośliny mogą stać się łamliwe. A finalny plon może rozczarować ilością i jakością.
Początek wegetacji mogą zakłócić takie chwasty jak komosa biała, gwiazdnica pospolita, tasznik pospolity, bodziszki (w tym bodziszek drobny), tobołki polne, gorczyca polna, chwasty rumianowate (np. rumian polny), pokrzywa żegawka, jasnoty (jasnota różowa, jasnota purpurowa) oraz starzec zwyczajny.
W późniejszych stadiach wegetacji stopień zachwaszczenia zmniejsza się, a jego struktura zdominowana jest przez chwasty bardziej ciepłolubne. Wśród nich między innymi rdest powojowy i chwastnica jednostronna.
Kolejnym zagrożeniem dla bobu jest zachwaszczenie wtórne. Wśród gatunków chwastów, które mogą zagrozić uprawie w różnych okresach sezonu, jest przetacznik perski i rolny. Duże zagrożenie dla uprawy stanowić będą też przytulia czepna i wilczomlecz obrotny.