Groch siewny jadalny Olimp
Lider plonowania i zawartości białka
Szczególnie polecana do uprawy w centralnej, północnej, zachodniej i południowej Polsce.
Odmiana grochu jadalnego Olimp z Poznańskiej Hodowli Roślin wyróżnia się przede wszystkim jedną z najwyższych zawartości białka (24,4 % s.m.). Rośliny mają średnią wysokość, przeciętny dla gatunku termin kwitnienia i dojrzewania oraz średnio wysoką MTN (ok. 245-250 g). Kwiaty koloru białego, nasiona koloru białożółtego. Olimp to odmiana o bardzo wysokim i stabilnym potencjale plonowania (w latach 2020-2022 zawsze powyżej wzorca, nawet do 105%) nawet do 6t/ha, co oznacza potencjał plonu białka rzędu 13dt/ha. Rośliny dojrzewają równomiernie, a odmiana jest bardzo odporna na wyleganie przed zbiorem. Charakteryzuje się rewelacyjnymi parametrami jakościowymi nasion.
Jest szczególnie rekomendowany do uprawy w 9 województwach (dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, lubuskim, opolskim, pomorskim, śląskim świętokrzyskim, wielkopolskim, zachodniopomorskim).
Najważniejsze cechy użytkowo-rolnicze:
– wysokość roślin – 88 cm
– odporność na wyleganie – 7,6 (b. wysoka)
– zawartość białka – bardzo wysoka – 24,4% s.m.
– zawartość włókna surowego – niska – 5,8% s.m.
– MTN – ok. 245-250 g
– Termin dojrzewania: średni
– Równomierność dojrzewania: bardzo wysoka
Odporność na choroby wg COBORU:
– fuzaryjne więdnięcie grochu – 7,6 (b. wysoka)
– askochytoza (zgorzelowa plamistość grochu) – 7,9 (b. wysoka)
– mączniak prawdziwy – 7,9 (b. wysoka)
– mączniak rzekomy – 7,2 (b. wysoka)