Fuzja to jakościowa odmiana pszenicy ozimej charakteryzującą się wysokim oraz stabilnym plonem, udowodniły to badania rejestrowe COBORU prowadzone w latach 2021–2023. Na poziomie agrotechnicznym a1 plonowanie osiągnęło 101–102% wzorca, natomiast na poziomie a2 Fuzja uzyskała wynik 101–103% wzorca. Odmiana ma bardzo dobre zdolności adaptacyjne w różnych warunkach klimatyczno-glebowych Polski. Zalecana do uprawy na terenie całego kraju.

Odmiana posiada gen półkarłowatości, rośliny są średniej wysokości o sztywnej słomie. Wpływa to na odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej i pełnej. Fuzja wyróżnia się wysokim profilem zdrowotności. Odporność na choroby ma znaczący wpływ na plon i wartość technologiczną ziarna, daje to możliwość zmniejszenia ilości zastosowanych środków ochrony roślin. Dodatkowo posiada geny wzmacniające odporność na rdzę brunatną!

Wysoka zimotrwałość odmiany (4,0) zmniejsza ryzyko strat z powodu wymarzania. Z doświadczeń własnych wynika, że do uzyskania wysokiego plonu nie potrzeba wysokiej obsady roślin. Odmiana bardzo dobra jakościowo, o dużej zawartości białka, bardzo wysokiej liczbie opadania i sedymentacji, została zaliczona do grupy technologicznej A.

Fuzja to nie kompromis. To połączenie wszystkiego, czego oczekujesz od nowoczesnej pszenicy ozimej.

Cechy szczególne pszenicy ozimej Fuzja

  • Najnowsza odmiana jakościowa o wysokich parametrach skupowych, takich jak zawartość białka, liczba opadania czy też ilość glutenu.
  • Plon nasion bardzo stabilny i wysoki, szczególnie w rejonach dotkniętych suszą w latach 2020-2023.
  • Średni wzrost, sztywna słoma i gen półkarłowatości to gwarancja bezpieczeństwa podczas zbioru – nawet przy intensywnych warunkach pogodowych.
  • Doskonała jakość ziarna – z wysokim białkiem, liczbą opadania i sedymentacją – plasuje Fuzję w elitarnej grupie technologicznej A.

Dodatkowe informacje

  • Stabilność i powtarzalność plonowania na obu poziomach agrotechnicznych w całym kraju (w wynikach 3-letnich badań rejestrowych COBORU, na poziomie 101-103% wzorca).
  • Polska odmiana, stworzona w polskich warunkach i utrzymująca wysoki plon i dobre parametry w naszych warunkach klimatyczno-glebowych!
  • Niemal wszystkie parametry jakościowe ziarna na poziomie grup jakości E i A.
  • Niskie wymagania glebowe.
  • Tolerancja na stanowiska z niskim pH.
  • Bardzo wysoki profil zdrowotnościowy, w tym geny odporności na rdzę brunatną, pozwalają ograniczyć koszty środków ochrony.
  • Bardzo wysoka zimotrwałość oceniona na 4, zabezpiecza przed stratami zimą.
  • Fuzja ma wysokie zdolności krzewienia się, przez co możliwe jest zmniejszenie ilości wysiewu na hektar.
  • Odmiana przydatna na opóźnione siewy.
  • Średni termin kłoszenia.

Cechy użytkowo-rolnicze

Cechy użytkowo-rolnicze
Typ odmianyA
Termin kłoszeniaśredni
Termin dojrzałości pełnejśrednio-wczesny
Wysokość roślin92 cm
Zimotrwałość4
Odporność na wyleganie8,2 b. wysoka
Wymagania gleboweniskie
Tolerancja na zakwaszanie glebywysoka
MTZ46,1 g
Obsada ziaren (szt./m²)280-320 szt.

Odporność na choroby wg COBORU

Odporność na choroby wg COBORU
Pleśń śniegowab.d.
Mączniak prawdziwy7,3 wysoka
Choroby podstawy źdźbłab.d.
Rdza brunatna7,1 wysoka
Rdza zółta7,9 b. wysoka
DTR7,4 wysoka
Septorioza liści6,6 wysoka
Septorioza plew8,0 b. wysoka
Fuzarioza kłosów6,8 wysoka

Parametry jakościowe ziarna

Parametry jakościowe ziarna
Zawartosć białkaA
Liczba opadaniaE
Wskaźnik sedymentacji SDSE
Objętość chlebaA
RozmiękczanieA