
Fuzja to jakościowa odmiana pszenicy ozimej charakteryzującą się wysokim oraz stabilnym plonem, udowodniły to badania rejestrowe COBORU prowadzone w latach 2021–2023. Na poziomie agrotechnicznym a1 plonowanie osiągnęło 101–102% wzorca, natomiast na poziomie a2 Fuzja uzyskała wynik 101–103% wzorca. Odmiana ma bardzo dobre zdolności adaptacyjne w różnych warunkach klimatyczno-glebowych Polski. Zalecana do uprawy na terenie całego kraju.
Odmiana posiada gen półkarłowatości, rośliny są średniej wysokości o sztywnej słomie. Wpływa to na odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej i pełnej. Fuzja wyróżnia się wysokim profilem zdrowotności. Odporność na choroby ma znaczący wpływ na plon i wartość technologiczną ziarna, daje to możliwość zmniejszenia ilości zastosowanych środków ochrony roślin. Dodatkowo posiada geny wzmacniające odporność na rdzę brunatną!

Wysoka zimotrwałość odmiany (4,0) zmniejsza ryzyko strat z powodu wymarzania. Z doświadczeń własnych wynika, że do uzyskania wysokiego plonu nie potrzeba wysokiej obsady roślin. Odmiana bardzo dobra jakościowo, o dużej zawartości białka, bardzo wysokiej liczbie opadania i sedymentacji, została zaliczona do grupy technologicznej A.
Fuzja to nie kompromis. To połączenie wszystkiego, czego oczekujesz od nowoczesnej pszenicy ozimej.

Cechy szczególne pszenicy ozimej Fuzja
- Najnowsza odmiana jakościowa o wysokich parametrach skupowych, takich jak zawartość białka, liczba opadania czy też ilość glutenu.
- Plon nasion bardzo stabilny i wysoki, szczególnie w rejonach dotkniętych suszą w latach 2020-2023.
- Średni wzrost, sztywna słoma i gen półkarłowatości to gwarancja bezpieczeństwa podczas zbioru – nawet przy intensywnych warunkach pogodowych.
- Doskonała jakość ziarna – z wysokim białkiem, liczbą opadania i sedymentacją – plasuje Fuzję w elitarnej grupie technologicznej A.
Dodatkowe informacje
- Stabilność i powtarzalność plonowania na obu poziomach agrotechnicznych w całym kraju (w wynikach 3-letnich badań rejestrowych COBORU, na poziomie 101-103% wzorca).
- Polska odmiana, stworzona w polskich warunkach i utrzymująca wysoki plon i dobre parametry w naszych warunkach klimatyczno-glebowych!
- Niemal wszystkie parametry jakościowe ziarna na poziomie grup jakości E i A.
- Niskie wymagania glebowe.
- Tolerancja na stanowiska z niskim pH.
- Bardzo wysoki profil zdrowotnościowy, w tym geny odporności na rdzę brunatną, pozwalają ograniczyć koszty środków ochrony.
- Bardzo wysoka zimotrwałość oceniona na 4, zabezpiecza przed stratami zimą.
- Fuzja ma wysokie zdolności krzewienia się, przez co możliwe jest zmniejszenie ilości wysiewu na hektar.
- Odmiana przydatna na opóźnione siewy.
- Średni termin kłoszenia.
Cechy użytkowo-rolnicze
Cechy użytkowo-rolnicze | |
Typ odmiany | A |
Termin kłoszenia | średni |
Termin dojrzałości pełnej | średnio-wczesny |
Wysokość roślin | 92 cm |
Zimotrwałość | 4 |
Odporność na wyleganie | 8,2 b. wysoka |
Wymagania glebowe | niskie |
Tolerancja na zakwaszanie gleby | wysoka |
MTZ | 46,1 g |
Obsada ziaren (szt./m²) | 280-320 szt. |
Odporność na choroby wg COBORU
Odporność na choroby wg COBORU | |
Pleśń śniegowa | b.d. |
Mączniak prawdziwy | 7,3 wysoka |
Choroby podstawy źdźbła | b.d. |
Rdza brunatna | 7,1 wysoka |
Rdza zółta | 7,9 b. wysoka |
DTR | 7,4 wysoka |
Septorioza liści | 6,6 wysoka |
Septorioza plew | 8,0 b. wysoka |
Fuzarioza kłosów | 6,8 wysoka |
Parametry jakościowe ziarna
Parametry jakościowe ziarna | |
Zawartosć białka | A |
Liczba opadania | E |
Wskaźnik sedymentacji SDS | E |
Objętość chleba | A |
Rozmiękczanie | A |