Cechy szczególne pszenicy ozimej Freja
Rewelacyjna do produkcji nastawionej na cele paszowe i ciastkarskie – genetyczny potencjał odmiany, w połączeniu z odpowiednią agrotechniką, pozwalają uzyskać wysoki plon oraz parametry ziarna odpowiednie dla przemysłu ciastkarskiego, takie jak: niska zawartość białka i glutenu, niska wodochłonność, wysoka liczba opadania i niska szklistość ziarna
Pozostałe informacje
- Niskobiałkowa odmiana o wysokim i stabilnym potencjale plonowania, z potwierdzoną w badaniach rejestrowych oraz własnych tolerancją na suszę. W badaniach obejmujących między innymi lata suche oraz bardzo suche plonowała na poziomie 107% wzorca, na poziomie agrotechniki a1.
- Rośliny średniej wysokości, bardzo dobrze reagujące na skracanie oraz bardzo odporne na wyleganie.
- Bardzo wysoka odporność na choroby podstawowe.
- Najwyższa odporność na rdzę żółtą – w doświadczeniach własnych wcale nie porażała się rdzą żółtą.
- Odmiana o średnim terminie dojrzewania i średnich wymaganiach glebowych, z wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany | C/K |
termin kłoszenia | wczesny |
termin dojrzałości pełnej | średni |
wysokość roślin | 100 cm |
zimotrwałość | 3 |
odporność na wyleganie | 7,5 wysoka |
wymagania glebowe | średnie |
tolerancja na zakwaszanie gleby | wysoka |
MTZ | 42,3 g |
obsada ziaren (szt./m²) | 300-350 szt. |
Odporność na choroby wg COBORU:
pleśń śniegowa | 6,9 średnia |
mączniak prawdziwy | 7,2 średnia |
choroby podstawy źdźbła | 6,3 średnia |
rdza brunatna | 7,6 wysoka |
rdza żółta | 8,4 b. wysoka |
DTR | 7,9 b. wysoka |
septorioza liści | 7 b. wysoka |
septorioza plew | 7,8 wysoka |
fuzarioza kłosów | 7,6 wysoka |
Parametry jakościowe ziarna:
wyrównanie ziarna | 83% |
gęstość ziarna w stanie zsypnym | 77,8 kg/hl |
zawartość białka | 13,20% |
liczba opadania | 307 s |
wskaźnik sedymentacji SDS | 78 ml |
ilość glutego mokrego | 27,40% |