Cechy szczególne Pszenicy ozimej Vistula
- Świetnie radzi sobie w warunkach stresu suszowego
- Wysoka zdolność adaptacyjna do warunków glebowych
- Stabilne plonowanie
- Bardzo wysoka zawartość białka
- Podwyższona tolerancja i wysoka zdolność adaptacyjna do zmieniających się warunków glebowo – klimatycznych
Pozostałe informacje
- Doskonała odmiana jakościowa „A”, o dorodnym, bardzo wyrównanym ziarnie, bardzo wysokiej liczbie opadania, bardzo wysokiej liczbie sedymentacji, wysokim ciężarze hektolitra, bardzo dużej zawartości białka i glutenu oraz o bardzo korzystnych wartościach reologicznych ciasta, co wpływa na jej przydatność do przemysłu młynarskiego i piekarskiego.
- Wysoki i stabilny poziom plonowania, potwierdzony również w latach dotkniętych suszą.
- Wysoki profil zdrowotności i bardzo duża odporność na najważniejsze choroby gatunku.
- Geny odporności na mączniaka prawdziwego oraz rdzę brunatną.
- Rośliny średnio-wysokie, o sztywnej słomie, odporne na wyleganie.
- Odmiana o średnim terminie dojrzewania i średnich wymaganiach glebowych, z wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.