Cechy szczególne Pszenicy ozimej Vistula

  • Świetnie radzi sobie w warunkach stresu suszowego
  • Wysoka zdolność adaptacyjna do warunków glebowych
  • Stabilne plonowanie
  • Bardzo wysoka zawartość białka
  • Podwyższona tolerancja i wysoka zdolność adaptacyjna do zmieniających się warunków glebowo – klimatycznych


Pozostałe informacje

  • Doskonała odmiana jakościowa „A”, o dorodnym, bardzo wyrównanym ziarnie, bardzo wysokiej liczbie opadania, bardzo wysokiej liczbie sedymentacji, wysokim ciężarze hektolitra, bardzo dużej zawartości białka i glutenu oraz o bardzo korzystnych wartościach reologicznych ciasta, co wpływa na jej przydatność do przemysłu młynarskiego i piekarskiego.
  • Wysoki i stabilny poziom plonowania, potwierdzony również w latach dotkniętych suszą.
  • Wysoki profil zdrowotności i bardzo duża odporność na najważniejsze choroby gatunku.
  • Geny odporności na mączniaka prawdziwego oraz rdzę brunatną.
  • Rośliny średnio-wysokie, o sztywnej słomie, odporne na wyleganie.
  • Odmiana o średnim terminie dojrzewania i średnich wymaganiach glebowych, z wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.